Διατροφη & Ακμη

Η διατροφη είναι η κυρια και πρωταρχικη θεραπεια τοσο για το σωμα & τον οργανισμο μας οσο και για το δερμα μας . Με την σωστη ενυδατωση και θρεψη του οργανισμου μας μεσω της διατροφης  ,  το δερμα μας σαν οργανικη εκφραση θα μας ανταμειψει ! Η ισορροπημενη και γεματη  με θρεπτικα συστατικα διατροφη θα σας χαρισει υγιες , καθαρο και λαμπερο προσωπο !

 

Θρεπτικα συστατικα και τροφες που δρουν υπερ της καταπολεμησης της ακμης

Ω3 λιπαρά οξέα

Tα ω3 λιπαρά οξέα, λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Καλές πηγές: όλα τα λιπαρά ψάρια γαριδες χταποδι  , ξηροί καρποί λιναροσπορος  καρυδια , φυστικια αιγινης σουσαμι , ταχινι ,λαχανακια βρυξελλων κουνουπιδι μπροκολο

Βιταμίνη Α

Η βιτ. Α φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικό στον έλεγχο του ρυθμού κερατινοποίησης. Καλές πηγές: όλα τα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά, τυρι , αυγα , γαλα , γιαουρτι, συκωτι  τα ιχθυέλαια

Βιταμίνη Ε και C

Η βιτ. Ε και η βιτ. C φαίνεται να έχουν κατευναστική επίδραση στο δέρμα λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτική τους δράσης . Καλές πηγές βιτ. C  φρούτα, κυρίως τα εσπεριδοειδή , φραουλες ,ακτινιδιο,πεπονι ,  αναναςκαι λαχανικα , μπροκολο , πιπεριες, λαχανακια βρυξελλων , αρακας , πατατα  

Πηγες βιταμινης Ε  ξηροί καρποί (αμυγδαλα, ηλιοσποροι, φουντουκια) και όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά & πιοεριες  , πεστροφα σολωμος

Ψευδάργυρος (Zn)

Ο ψευδάργυρος (Zn) που φαίνεται να ανστέλλει, δημιουργώντας μη ευνοϊκό περιβάλλον, την ανάπτυξη του βακτηριδίου της ακμής. Καλές πηγές: ξηροί καρποί, πουλερικά , στρειδια  , καβουρια ,μπριζολα, μπιφτεκι, , σαρδελες, σολωμος ,καστανο ρυζι , τοφου

Σελήνιο (Se)

Το σελήνιο (Se), με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που φαίνεται να προστατεύουν το δέρμα αποτελεσματικά από την επίδραση των ελευθέρων ριζών. Καλές πηγές: τόνος, σολομός, αυγά, καστανό ρύζι , χοιρινο , μοσχαρι κοτοπουλο,ηλιοσπορος , μανιταρια

Ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση φαίνεται ότι μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην εξέλιξη της νόσου.

Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μη-γαλακτοκομικά υποκατάστατα

Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου,  μειώνουν και τις φλεγμονές.Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, γάλα ρυζιού, αμυγδάλου, σόγιας, το τοφού, τα λαχανικά – λαδερά και σαλάτες , τα άπαχα κρεατικά, το ελαιόλαδο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και όλα τα παράγωγά τους αποτελουν τροφες με χαμηλο γλυκαιμικο δεικτη . Η παραπάνω κατηγορία τροφίμων, που θα πρέπει ουσιαστικά να αποτελεί και τη βάση της διατροφής ενός ατόμου με ακμή, είναι πλούσια και σε ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Α, Ε και C.

Αποφύγετε :
Γαλακτοκομικά προϊόνταΤο γάλα, το τυρί, το βούτυρο, το παγωτό, οι κρέμες και όλα τα γλυκά που τα περιέχουν παρόλο που αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και δεν προτείνεται να αποκλειστούν από το διαιτολόγιο, μπορούν να περιοριστούν σε περιόδους έντονης ακμής..
Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτηΌπως προαναφέρθηκε η ζάχαρη και οι απλοί υδατάνθρακες προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και συνδέονται με την επιβλαβή δράση της ινσουλίνης. Η ζάχαρη είναι κρυμμένη σε πολλά τρόφιμα, που αγνοούμε. Για παράδειγμα, καλό είναι να αποφεύγονται όλα τα επεξεργασμένα αλεύρια και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά, ροφήματα όπως οι φρουτοχυμοί, γλυκα
Ετοιμα φαγηταΑποτελούν τις τροφές που σχετίζονται πλέον με φλεγμονές στο σώμα όπως είναι η ακμή. Το έτοιμο φαγητό είναι πλούσιο σε «κακά» λιπαρά, τα λεγόμενα τρανς.

 Βαρβαρα Κοντοσακου

Διαιτολογος –Διατροφολογος ΑΤΕΙ Kρητης

Ειδικευμενη στην κλινική διατροφή / Διατροφη & ψυχικη υγεια  & στην ολιστικη κινεζικη διατροφολογια
Θεραπευτρια Reiki , Advanced Pranic Healing & Kρυσταλλοθεραπειας Θεραπευτρια  ολιστικων μαλαξεων

Σχετικές δημοσιεύσεις